وسایل مورد نیاز:
۱ ـ میکرو رایانه رازبری پای (Raspberry Pi) مدل A یا B که درکلیک شماره ۴۴۹ آن را معرفی کردیم. ۲ ـ یک واحد اتصال (پایانه) دوربین رازبری پای ۳ ـ یک کیس رازبری پای دارای محل اتصال دوربین ۴ ـ یک کارت حافظه SD حاوی نرم افزار روزآمد رازبین (Raspbian) ۵ ـ یک صفحه نمایش، صفحه کلید و اتصال شبکه برای انجام تنظیمات نرم افزار ارزان بودن قیمت میکرورایانه رازبری پای، این روزها موضوع بحث بیشتر سایت ها و نشریات حوزه آی تی است. اوایل امسال بود که سازمان حیات وحش کنیا با استفاده از دوربین مدار بسته امنیتی رازبری پای به ایجاد شبکه ای از دوربین های قابل کنترل از راه دور برای حفاظت حیوانات و دستگیری شکارچیان غیرقانونی اقدام کرد. شما هم می توانید حیاط و باغچه خانه تان را با استفاده از همان فناوری زیر نظر داشته باشید و ببینید پرنده ها و گربه ها چه بلایی سر گیاهان و گل های ارزشمند باغچه می آورند.
اگر تا به حال از رازبری پای استفاده نکرده اید، ابتدا باید نسخه سیستم عامل رازبین را روی یک SD کارت نصب کنید. اولین قدم برای اجرای کار، نصب پایانه دوربین رازبری پای به پورت رابط کاربری سریال دوربین روی بورد رازبری پای است.
این شکاف پورت کوچک را می توانید در قسمت انتهایی سمت راست رازبری پای روی مدار و بین پورت HDMI و درگاه اتصال شبکه اینترنت آن بیابید. ضامن پلاستیکی کوچک سیاه رنگ آن را به آرامی بالا کشیده، سپس سر کابل تخت نواری پایانه رازبری پای را، در حالی که قسمت های نقره ای رنگ اتصال کابل رو به طرف سمت چپ مدار است، تا آخرین حد ممکن در شکاف اتصال بورد وارد کنید.
هنگامی که مطمئن شدید سر کابل در انتهای شکاف اتصال قرار دارد، با یک دست کابل را گرفته و با دست دیگر ضامن کنار شکاف اتصال را با فشار به پایین، در جای اصلی خود انداخته و محکم کنید.
حال رازبری پای را به یک صفحه نمایش، صفحه کلید و شبکه فعال دارای دسترسی به اینترنت متصل کنید. اگر از مدار نوع A رازبری پای استفاده می کنید باید برای دانلود نرم افزارهای مورد نیاز، آن را با یک دانگل USB به اینترنت یا وای ـ فای به شبکه خود متصل کنید. البته هنگام استفاده از دوربین می توانید این اتصال را قطع کنید. وقتی رازبری پای بوت شد، با حساب کاربری pi خود که پیشتر ساخته اید، لاگین کرده و ابزار پیکربندی نرم افزاری رازبری پای را با تایپ کردن متن زیر بالا بیاورید: sudo raspi config
دراین مرحله به سمت پایین فهرست گزینه فعالسازی دوربین (Enable Camera option) رفته و با زدن کلید Enter آن را انتخاب کنید. در منویی که ظاهر می شود، Enable را انتخاب کرده، پس از آن با انتخاب Finish هنگامی که درخواست ریبوت می شود، Yes را بزنید. در این حال لاگین کرده و نرم افزاری را که عامل اجرای حساسیت دوربین به ثبت حرکات (motion sensing ) است، نصب کنید. با تایپ کردن متن زیر یک واحد اندازه گیری پایتون برای اجرای تجزیه و تحلیل تصویر و دستکاری آن به اضافه ابزاری که موجب تداوم اجرای متن است، فعال می شود:
Sudo apt ـ get install python ـ imaging ـ tk screen
سپس متن PiCam python script را که از سوی اعضای جامعه رازبری پای توسعه یافته است، با تایپ متن زیر دانلود کنید:
wget https: / / raw.github.com / ghalfacree / bash ـ scripts / master / picam.py
دست آخر یک فهرست راهنما برای اسکریپت، به منظور ذخیره تصاویر آن ایجاد کنید:
mkdir picam
حال که نرم افزار نصب شده، می توانید اتصال دوربین پای از شبکه را قطع کرده و آن را در جهتی که می خواهید تصاویرش ثبت شود، قرار دهید. نرم افزار ثبت تصاویر را با تایپ کردن متن زیر فعال کنید:
chmod +x picam.py سپس برای به اجرا در آوردن آن تایپ کنید: picam.py/.
اسکریپت پایتون با گرفتن تصاویر پشت سر هم با رزولوشن پایین در میدان دید دوربین کار می کند و برای درک حرکت اشیا، تصویر حاضر را با تصویر قبلی مقایسه می کند. هنگامی که یک تغییر در تصاویر تشخیص داده می شود، دوربین بسرعت یک عکس با رزولوشن بالا گرفته و به دنبال تغییر می گردد.
گاهی اوقات ممکن است نرم افزار به تنظیم بهینه نیاز پیدا کند، بخصوص هنگامی که دوربین را نزدیک گیاهان بگذارید. چون ممکن است باد گیاهان را حرکت داده و تنظیم دوربین را به هم بزند. در این هنگام اسکریپت را در ویرایشگر متن باز کرده و از گزینه های مختلف برای تنظیم حساسیت و تجزیه و تحلیل ناحیه های مورد نظر استفاده کنید. تصاویر ثبت شده در پوشه picam جا گرفته (البته فقط تصاویر رزولوشن بالا دراین پوشه ثبت و تصاویر رزولوشن پایین حذف می شود). برای متوقف کردن اسکریپت، دکمه های Ctrl+C را روی صفحه کلید بفشارید. اگر دوربین شما در نقطه ای غیر قابل دسترس قرار دارد، می توانید دانگل شبکه وایرلس را به آن وصل کنید تا بتوانید آن را روی شبکه بی سیم کنترل کنید. آدرس IP پای را با تایپ کردن متن زیر پیدا کنید: Ifconfig
با استفاده از یک کلاینت SSh مانند PuTTy اسکریپت را با استفاده از screen utility که از بسته شدنش هنگام قطع اتصال جلوگیری می کند، به اجرا درآورید:
Screen / home / pi / picam.py
از آنجا که رازبری پای از لحاظ مصرف برق بسیار کم مصرف است، شما می توانید حتی از باتری خورشیدی استفاده کنید. البته می توانید یک کیس ضد آب هم برای آن خریداری کرده یا این که خودتان یک چنین کیسی را برای آن طراحی کرده و بسازید. دوربین رازبری پای موارد استفاده زیادی در زندگی روزمره شخصی و موارد امنیتی از کنترل اتاق کودک تا دوربین مدار بسته امنیتی ضدسرقت دارد.